Yumurta fiyatlarındaki dalgalanma sona erdi: Resmi açıklama geldi

Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı: Fiyatlardaki Farklılıklar Takip Edilemiyor

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, piyasada çeşitli isimlerle farklı fiyatlara satılan yumurtayı takip etmenin zor olduğunu belirtti. Yumurta fiyatlarını değerlendirirken 63-72 gram ağırlığındaki large (Büyük boy) beyaz yumurtayı baz aldıklarını dile getiren Afyon, “3-4 ay önce adedi 4,5 liraya marketlerde satılan bu yumurta şu anda 6,5 lira civarında satılıyor. Bunun da kilogram fiyatı 90 liradır ama piyasada çok afaki fiyatlarda satılan yumurtalar görüyoruz. Bunları incelediğimiz zaman alternatif üretim metotlu, farklı sıfatlarla paketlenmiş yumurtalar olduğunu görüyoruz. Bu yumurtaların halkımızın yüzde 70’inin tükettiği yumurtayı temsil etmediğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Tüketicilerin bilinçli şekilde marketlerden doğru ürüne doğru fiyatı vererek alışveriş yapmalarını öneren Afyon, yumurta fiyatlarının tarih boyunca kesinlikle maliyet olarak belirlenmediğini, serbest piyasa ekonomisinde yumurta üreticisinin çok zarar ettiği dönemler de olduğunu kaydetti.

Afyon’dan İhracat Açıklaması

Afyon, şöyle devam etti: “Ramazan öncesinde dünyada çeşitli ülkelerin kuş gribinden kaynaklı yumurta talebi vardı. Bizim 2024 yılında yaşadığımız bölgesel kuş gribinden kaynaklı bir miktar üretim kaybımız oldu. İhracat, ramazan hareketliliği derken bir domino etkisiyle fiyat artışına girildi. Şu anda ramazan hareketliliği geçti. Dünyadan gelen yumurta taleplerine karşılık devletimizin tüketici lehine getirdiği fon kesintisi kilograma 1,5 dolar uygulandı. Kış aylarından çıktığımız şu günlerde tüketicinin kahvaltı alışkanlığından dolayı tüketim biraz yavaşlar. İhracatımızı zaten tüketici lehine hafiflettik. Üretim kaybı olan hayvanlarımızı da tekrar sürü halinde gençleştirerek yeni üretime olanak sağladık. Fiyatların yüksek olmayacağını düşünüyoruz.”

– Türkiye yumurta temininde en güvenilir ülke

Kuş gribi yaşayan ülkelerin yumurta temini konusunda en güvenilir ülke olarak Türkiye’yi tercih ettiklerini belirten Afyon, Türkiye’nin yumurta ihracatında ilk 3’te, üretimde ilk 10’da yer aldığını aktardı. Türkiye’nin yumurtada iç piyasada yeterlilikte yüzde 136’lara ulaştığı dönemler olduğunu anlatan Afyon, şunları kaydetti: “Biz rahatlıkla hem halkımızın gıda arzı güvenliğini sağlayacağımızı hem de ihracata yeterli miktarda yumurta verebileceğimizi iddia etmiştik. Gerçekten de bunu sağlıyorduk. Ama beklenenin çok üstünde ihracat talebi olunca içeride gereksiz bir algıyla fiyat artışlarına sebep oldu. Bu yüzden devletimiz aldığı kararla bunu baskıladı. ABD’nin yumurta talebi çok olunca, fiyatına bakmaksızın oradaki acil durumu bertaraf etmek için bizden daha fazla yumurta temin edince dengeler altüst oldu ama şu anda her şey dengede. Yüzde 100 yeterliliğimiz var şu anda.”

ABD’nin kendi üreticisini korumak için getirdiği yüzde 10’luk ek gümrük vergi uygulamasına da değinen Afyon, “ABD’nin aldığı kararın mevcut ticaret yapımızı değiştirmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Related Posts

İlaç teknolojisinde dev atılım! gözler bu ortaklıkta

AstraZeneca, Çin merkezli CSPC Pharmaceuticals ile ağızdan alınacak yeni ilaçların yapay zeka kullanılarak keşfi ve geliştirilmesine yönelik işbirliği gerçekleştirdiğini duyurdu.

IBAN üzerinden kira öderken iki noktayı atlayan borçlu çıkacak

Yargıtay, banka hesabı üzerinden kiralarını ödeyen kiracılar için kritik iki karara imza attı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kira ödemeleri IBAN üzerinden yapılmaya başlasa da, bu ödemelerde yapılan bazı hatalar ciddi sorunlara yol açabiliyor. Yargıtay’ın aldığı kararlar, hem kiracılar hem de ev sahipleri için önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. İşte IBAN üzerinden kira öderken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar…

İki şirkete faaliyet izni

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tarafından Ortak Finans Katılım Faktoring AŞ ve Fair Finansal Kiralama AŞ faaliyet izni verdi. İzne ilişkin BDDK’nın kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan kararlara göre, 9 Ocak 2025 …

Bakan Işıkhan: Herkesin kendini özgürce ifade edebildiği bir çalışma hayatına sahibiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Bugün herkesin kendini özgürce ifade edebildiği ve kendine yer bulabildiği, daha adil, daha müreffeh bir sistemin inşası için çok sesli bir sendikal yapıya ve çalışma hayatına sahibiz” dedi.

Ortadoğu’da gerilim arttı, kripto piyasası sert düştü

Ortadoğu’da devam eden çatışmalara ABD’nin müdahil olması ve İran’ın ‘Hürmüz’ü kapatma ‘tasarısı’ kripto para piyasasını sarstı. Haftalardır 100 bin doların üzerinde seyreden Bitcoin, 99 bin dolar bandına düştü. Aynı şekilde Ethereum da yüzde 3,5 değer kaybıyla 2 bin 200 doların altına geriledi.

Vatandaşın araç tercihi değişti: Trafikte onlar artık daha fazla dikkat çekiyor!

Türkiye’de trafikte bulunan elektrikli otomobillerin sayısı, mayıs sonu itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 115 artarak 245 bin 205’e yükselirken, trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli oldu.