Otomotivde geri dönüştürme ‘dairesel fabrika’ fikri çöplüklere harika bir alternatif olabilir

Toyota’nın Yeşil Dönüşüm İnovasyonuna Öncülük Edecek Dairesel Fabrika

Toyota, geri dönüşüm konusunda çığır açacak bir adım atıyor. Toyota Dairesel Fabrikası (TCF), atıl araçların yönetimini üstlenecek ve bunları tekrar kullanılabilir hale getirerek geri dönüşüme kazandıracak bir girişim olarak karşımıza çıkıyor. Artık kullanım ömrünü tamamlamış araçların yeniden hayata kazandırılması ve çevreye dost bir şekilde geri dönüşümü sağlanacak.

“Dairesel Fabrika” projesi, Toyota Motor Europe tarafından hayata geçirilmiş olup, dünya genelinde Toyota için bir ilk niteliği taşıyor. İlk uygulama yeri ise Toyota Corolla’nın üretildiği İngiltere’deki Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK) fabrikası olacak.

Toyota Dairesel Fabrikası bünyesindeki her araç, detaylı bir inceleme sürecinden geçirilecek ve en iyi şekilde değerlendirilecek. Malzemeler ve parçalar üç ana kategoride değerlendirilecek: tekrar satılabilirlik, yenilenebilirlik ve geri dönüşüm. İkinci el parçalar, Toyota bayileri ve parça distribütörleri aracılığıyla satılacak. Aynı zamanda bakır, alüminyum, çelik ve plastik gibi hammaddeler geri dönüştürülerek yeni parça üretiminde değerlendirilecek. Tüm parçalar, pil ve tekerlek dahil olmak üzere, en verimli şekilde kullanılacak.

Toyota’nın Yeşil Vizyonu

Toyota Motor Europe’da Döngüsel Ekonomi Başkan Yardımcısı Leon van der Merwe, “İngiltere tesisimizde başlangıçta yılda yaklaşık 10.000 aracı geri dönüştürmeyi planlıyoruz. Bu tesis, 120.000 parçaya yeni bir hayat verecek ve 300 ton yüksek saflıkta plastik ile 8.200 ton çelik gibi malzemelerin geri dönüşüm sürecine katkıda bulunacak. Toyota’nın döngüsel fabrika konseptini Avrupa genelinde genişleterek benzer operasyonları hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Kendi tesislerimizle sınırlı kalmayıp, döngüsel ekonomiye olan bağlılığımızı ve karbon salınımına duyarlılığımızı paylaşan diğer kuruluşlarla iş birliği yapmaya hazırız.” dedi.

Related Posts

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Mevduat faizinde yeni rekor: 1 Milyon TL’nin getirisi fırladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizini artırmasından sonra, bankalar arası rekabet yeniden hız kazandı. Haftanın son işlem gününde, bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 52 seviyesine kadar yükseldi. 32 günlük vadede 1 milyon TL’nin getirisi de belli oldu.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı – 25 Nisan 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yüzde 0,3 yükselişle 10.460,00 puandan başladı.

Apple’dan Çin’e büyük darbe: iPhone üretimi Hindistan’a taşınıyor!

ABD-Çin ticaret savaşının gölgesinde Apple, radikal bir hamleye hazırlanıyor. Financial Times’a göre teknoloji devi, 2025 itibarıyla ABD’de satılan tüm iPhone’ların montajını Hindistan’a kaydırmayı hedefliyor. Bu karar, hem Çin’e bağımlılığı azaltma stratejisinin hem de Hindistan’ın teknoloji üssü olma yolundaki yükselişinin güçlü bir göstergesi.