Mehmet Şimşek sona yaklaştı: Yüksek maaş alanlara cezayı kesecek

Mehmet Şimşek Vergi Kaçakçılığı ile Mücadeleyi Genişletiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçakçılığını önleme çalışmalarını estetik merkezlerine kadar genişletiyor. Doğru beyanda bulunanlara ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalanma imkanı sunan Bakanlık, vergi kaçakçılığını engellemek adına sıkı bir takip sürecinde devam ediyor.

Bakan Şimşek’in liderliğinde Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelire sahip olan mükellefler üzerindeki denetimleri hızlandırarak 2023 yılı mali denetim çalışmalarına yaklaşıyor. Yüksek maaş alanların beyanname verme zorunluluğu için son tarih 7 Nisan 2025 olarak açıklandı.

Mehmet Şimşek Son Denetimlere Hazırlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 mali denetim çalışmalarında sona yaklaşıyor. Yüksek maaş alan mükelleflerin beyanname verme zorunluluğu 7 Nisan 2025 tarihinde sona erecek.

Bu süreç sona erdikten sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı mükelleflere tebligat göndermeye başlayacak. Tebligatların ulaşmasını takiben ceza uygulanacak ve ödemenin gecikmesi halinde ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalınacak.

Yüksek Maaş Alanlara Cezalar Geliyor

2023 yılında 3 milyon lirayı aşan maaş geliri elde eden veya birden fazla işverenden 230 bin lirayı aşan ücret alan mükellefler için Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ‘pişmanlık’ hükmünden faydalanma imkanı bulunuyor. Pişmanlık hükümlerinden yararlanarak sadece hesaplanan vergiyi ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulabilecekler.

Vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı, haziran ayı itibariyle yüksek maaş alan mükelleflere yönelik tebligat göndermeye başlayacak. Bu süreçte ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalananlar, yalnızca vergi ziyaı cezası ödeyecekler ve gecikme faizi oranında ek bir masraf ile karşılaşmayacaklar.

‘Pişmanlık’ Süreci Nasıl İşliyor?

Vergi kaçakçılığından pişmanlık duyan mükellefler için iki seçenek bulunuyor. İlk olarak, ikamet edilen ilçedeki vergi dairesine yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunulabilir. İkinci seçenek ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden ‘pişmanlık’ seçeneği ile işlem yapmak.

Bu süreçten faydalananlar, ödemesi gereken vergiyi zamanında ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulacaklar. Pişmanlık zammı, yasal gecikme faizi oranında hesaplanacak olup her ay için aylık yüzde 4,5 oranında uygulanacaktır.

Related Posts

Sanayide korkutan veriler: Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşundan 156’sı zarar etti

İstanbul Sanayi Odası (İSO) “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu”nu açıkladı. İSO tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketinin üretimden satışları 2024 yılında bir önceki yıla göre %36,3 artarak 8,7 trilyon liraya …

Ekonomist Murat Muratoğlu Türkiye’nin yakın gelecekte karşılaşacağı en büyük ekonomik sorunu açıkladı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan dönüşü gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi. Erdoğan’a reel sektörün içerisinde bulunduğu zorluğa ilişkin şu soru yöneltildi: “Reel sektörün özellikle krediye erişimi ve maliyetle …

Ayakkabı sektöründe hareketlilik için “markalaşma” ve “yerli üretim” tavsiyesi

AYSAD Başkanı Sait Salıcı, Türkiye’de markalaşma ve yerli üretime önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Yani yerli, kendi markalarımızı değerli kılarsak eski rakamlara (ihracat rakamları) mutlaka ulaşırız. Yerli ile yere basmamız gerekiyor.” dedi.

Deri konfeksiyon sektörü katma değerli üretimle ihracatı artırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Güven Karaca, deri konfeksiyon sektörünün katma değerli üretim potansiyeli ile ihracatını yılın ilk 4 ayında yüzde 44 artırdığını söyledi.

Alanya turizmde 4 milyar euro gelir hedefliyor

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, bölgede turizm hareketliliğinin başladığını belirterek, bu yıl 4 milyar avroluk turizm geliri hedeflediklerini söyledi.

Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsi yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar ve yurt dışından kullanılan krediler için 1 yıla kadar vadede yüzde 12 olan zorunlu karşılık oranının vadeye göre farklılaştırılarak 1 aya kadar vadede yüzde 18’e, 3 aya kadar vadede yüzde 14’e yükseltildiğini duyurdu.