Her yıl 5.7 milyon kişi bu yüzden ölüyor: Düşük ve orta gelirliyi vuruyor

8

“Yaşanabilir Bir Gezegende Temiz Havaya Erişimin Hızlandırılması” başlıklı raporda, hava kirliliğinin sadece sağlık açısından değil, ekonomik boyutuyla da ciddi kayıplara neden olduğu vurgulandı. Hava kirliliği nedeniyle yaşanan sağlık sorunları, iş gücü kaybı ve yaşam süresindeki azalma, küresel ekonominin yaklaşık yüzde 5’ine denk gelen bir maliyet oluşturuyor.

Raporda, doğru politikalar uygulanması halinde tehlikeli seviyede hava kirliliğine maruz kalan insan sayısının 2040’a kadar yarı yarıya azaltılabileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre özellikle tarım; ulaşım, sanayi ve kentsel gelişim gibi alanlarda yapılacak düzenlemeler, havada asılı kalan ve insan sağlığını tehdit eden zararlı partiküllerin azalmasına yardımcı olabilir.

‘TEMİZ’ POLİTİKALAR EKONOMİYE 2.4 TRİLYON DOLAR KAZANDIRABİLİR

Rapora göre hem hava kirliliğini azaltan hem de enerji bağımsızlığını destekleyen önlemler alınması, ekonomik ve çevresel faydaları aynı anda sağlayabilir. Dünya Bankası, 2040 yılına kadar entegre kirlilik yönetimi politikalarının küresel ekonomiye 2.4 trilyon dolarlık bir kazanç sağlayabileceğini öngörüyor. Uzmanlar, hava kirliliğiyle mücadelede vakit kaybetmeden etkili politikaların hayata geçirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

meltem çeken