Deri konfeksiyon sektörü katma değerli üretimle ihracatı artırdı

Türkiye Deri ve Kürk Modası Fuarı, Antalya’da Firmaları ve Yabancı Alıcıları Buluşturdu

Türkiye Deri Konfeksiyonları Derneği (TDKD) tarafından organize edilen “14. Deri ve Kürk Modası Fuarı”, yerli firma temsilcileriyle 1500 yabancı alıcıyı Antalya’da bir araya getirdi.

Fuarın hem katılımcılarından hem de İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İDMİB) başkanı olan Karaca, deri ve deri mamullerinin ayakkabı, saraciye, deri konfeksiyon ve tabakhane gibi 4 ana sektörden oluştuğunu belirtti ve geçen yılı 1 milyar 570 milyon dolarlık ihracatla tamamladıklarını açıkladı.

Karaca, katma değeri yüksek bir ihracat performansı sergilediklerini vurgulayarak, özellikle deri konfeksiyon sektöründe güçlü pazarlara odaklandıklarını ve bu stratejinin meyvelerini almaya başladıklarını dile getirdi.

Deri konfeksiyon sektöründe yılın ilk 4 ayında 44,5 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiğini belirten Karaca, bu rakamın geçen yıl aynı dönemde 31 milyon dolar civarında olduğunu ifade etti.

2025’e olumlu bir başlangıç yaptıklarını söyleyen Karaca, “Deri konfeksiyon sektörümüz geçen yılı neredeyse hiç kayıp yaşamadan kapattı ve 2025’in ilk 4 ayında %44’lük bir büyüme gösterdi. Bu, dünyadaki genel ekonomik zorluklara rağmen sektörümüzün başarısı için son derece önemli.” dedi.

Pazar çeşitliliğine ve yüksek hacimli ithalat yapan ülkelere yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini belirten Karaca, geçen yıl en fazla ihracat yapılan ülkenin ABD olduğunu ve bu ülkeyi doğu bloğu ülkelerinin izlediğini söyledi.

Karaca, e-ticaretin sektör için büyük bir hedef olduğunu ve bu alanda yoğun çalışmaların sürdüğünü belirtti. Küresel ticaretin önemli bir bölümünün artık e-ticaretten gerçekleştiğine dikkat çeken Karaca, “Dünyaya tek bir tıklamayla ulaşmak istiyoruz ve hedeflerimizi bu doğrultuda belirliyoruz.” dedi.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Sarıgül’den Katma Değer Vurgusu

TDKD Başkanı Sarıgül, sektörlerinin katma değerli ürün üretimine odaklandığını belirterek, dünya genelinde benzersiz ürünler üretmeye başladıklarını söyledi. Sarıgül, mücevherat sektöründen sonra katma değeri yüksek olan ikinci bir sektör olduklarını vurguladı ve şunları ekledi:

“Fiyat rekabetinden uzaklaşıp katma değeri yüksek ürünler üreterek küresel rekabet alanındaki yerimizi sağlamlaştırmaya çalışıyoruz. Kanada ve ABD, sektörümüz için önemli bir pazar haline gelmeye başladı. Bu potansiyeli daha da genişletmeye çalışıyoruz. ABD, en büyük hedef pazarlarımızdan biri.”

Related Posts

Ekonomist Murat Muratoğlu Türkiye’nin yakın gelecekte karşılaşacağı en büyük ekonomik sorunu açıkladı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan dönüşü gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi. Erdoğan’a reel sektörün içerisinde bulunduğu zorluğa ilişkin şu soru yöneltildi: “Reel sektörün özellikle krediye erişimi ve maliyetle …

Ayakkabı sektöründe hareketlilik için “markalaşma” ve “yerli üretim” tavsiyesi

AYSAD Başkanı Sait Salıcı, Türkiye’de markalaşma ve yerli üretime önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Yani yerli, kendi markalarımızı değerli kılarsak eski rakamlara (ihracat rakamları) mutlaka ulaşırız. Yerli ile yere basmamız gerekiyor.” dedi.

Alanya turizmde 4 milyar euro gelir hedefliyor

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, bölgede turizm hareketliliğinin başladığını belirterek, bu yıl 4 milyar avroluk turizm geliri hedeflediklerini söyledi.

Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsi yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar ve yurt dışından kullanılan krediler için 1 yıla kadar vadede yüzde 12 olan zorunlu karşılık oranının vadeye göre farklılaştırılarak 1 aya kadar vadede yüzde 18’e, 3 aya kadar vadede yüzde 14’e yükseltildiğini duyurdu.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor: Trafik kanunu değişiyor! Kırmızı ışık cezası 80 bin TL

AK Parti, ‘Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Peki bu teklifle neler değişecek? İşte detaylar…

Eski Başekonomisti, Merkez Bankası’nın halini böyle anlattı: “Mahçup bir şekilde…”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci Enflasyon Raporu açıkladı. TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 24 seviyesinde korunduğunu bildirdi. 2026 ve 2027 enflasyon tahminleri ise sırasıyla, yüzde 12 ve …