Atık kağıtta ithalat sınırı yalan oldu

Atık Kağıt İthalatı Türkiye’nin Döviz Açığını Artırıyor

Türkiye, döviz açığını kapatmak için çabalarken atık kağıt sektöründe yüksek ithalat devam ediyor. 2023 yılında 1.16 milyon ton atık kağıt ithal edilirken, bu rakam 2024’te 1.5 milyon tona yükseldi. İthalatın lideri ise yüzde 24 payla İngiltere olurken, onu yüzde 23 pay ile Irak takip ediyor. Türkiye, uzun yıllardır Avrupa’nın çöplüğü olma eleştirilerine maruz kalırken artık Ortadoğu’dan bile atık kağıt ithal eder hale geldi.

Denetim Eksikliği ve İthalat Baskısı

Öte yandan, Türkiye’deki yayın sektörü ise atık kağıtlarını satamadığı için zor günler yaşıyor. Kağıt fabrikası SEKA’nın satılması sonrasında, dövizle kağıt alan yayın sektörü, maliyetlerini düşürmek için hurda kağıdı tercih etmek istese de ithal hurda kağıt piyasayı domine etmiş durumda. Yurt içinde zor şartlar altında yayın hayatına devam eden gazete, dergi ve yayın evleri depolarının atık kağıtlarla dolu olmasına rağmen geri dönüşüm firmalarının ithalata devam etmesinden şikayetçi.

Sektör temsilcileri, bakanlığın uyarılarına rağmen kağıt geri dönüşüm firmalarının neredeyse tüm ihtiyaçlarını ithalattan karşıladığını ve denetim eksikliğine vurgu yaparak durumu endişe verici buluyorlar.

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: Muğla’daki Akköprü Hidroelektrik Santrali özelleştirilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Muğla’daki Akköprü Hidroelektrik Santrali (HES) ile santral tarafından kullanılan taşınmazları bir bütün halinde “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirecek.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Bugün kritik gün: Piyasalar ABD-Çin görüşmelerine odaklandı

Bugün İsviçre’de yapılacak olan ABD-Çin müzakereleri öncesi küresel piyasalar karışık seyrediyor.

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir