Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Netanyahu’nun oğlunun korkudan adını değiştirdiği ortaya çıktı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Avner Netanyahu’nun 2022’de eğitimi için İngiltere’ye gitmeden önce korktuğu için adını değiştirdiği ortaya çıktı. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun diğer oğlu Yair’in hak sahibi olmayan kişilere diplomatik pasaport verilmesiyle ilgili devam eden bir soruşturma kapsamında İsrail polis teşkilatının yolsuzluk suçlarıyla mücadele birimi “Lahav 433” tarafından ifadeye çağırıldığı bildirildi

Pentagon: ABD saldırıları sonucu İran’ın nükleer programı 1 ila 2 yıl geriletildi

Pentagon: ABD saldırıları sonucu İran’ın nükleer programı 1 ila 2 yıl geriletildi

Dünyanın güvenliği tehlikede! Amerika yalan üzerine mi İran’ı vurdu?

ABD Başkanı Donald Trump, selefi George W. Bush, Irak’ın işgalinden önceki iddialarına benzer iddiaların ardından İran’daki nükleer tesisleri vurdu. İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırılarından önce İsrail Başbakanı Netanyahu, İran’ın nükleer tehdidini abartarak saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştı. Ancak istihbarat raporları ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran’ın silah üretmediğini ortaya koydu. Peki ABD, İran’ı 2003’te olduğu gibi yalan üzerine mi vurdu?

Sakarya’daki havai fişek patlamasında yargılanan büyük patronun firari olduğu ortaya çıktı

Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikasındaki patlamanın üzerinden 5 yıl geçti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi sanıklardan Ali Rıza Ergen Coşkun hakkında verilen cezayı onadı ancak Coşkun’un 25 Ocak 2025’ten bu yana firari olduğu ortaya çıktı.

Resmî Gazete’de bugün (2 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (2 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

İsrail, 14 Filistinli esiri serbest bıraktı

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nden alıkoyduğu 14 Filistinli esiri aylarca tuttuktan sonra serbest bıraktı. Esirlerin, cezaevlerinde sistematik işkence ve kasıtlı tıbbi ihmal gibi uygulamalara maruz kaldıkları kaydedildi.