Amazon’un uydu internet projesi Kuiper, Starlink’in çok gerisinde

Amazon’un Kuiper Projesi, Starlink’in Gerisinde Kalıyor


Amazon’un Starlink rakibi olarak lanse ettiği uydu internet hizmeti Project Kuiper, ciddi üretim ve takvim sorunları nedeniyle planlanan ilerlemenin gerisinde kaldı. Bloomberg’in yaptığı kapsamlı araştırmaya göre, dev teknoloji şirketi Kuiper için belirlenen takvimi yakalamakta zorlanıyor ve bu durum projenin geleceği açısından kritik soruları gündeme getiriyor.

Uydu Üretimi Beklenenden Geride

Amazon’un amacı, Kuiper projesiyle dünya çapında özellikle kırsal ve altyapı yetersizliği bulunan bölgelere yüksek hızda internet erişimi sunmaktır. Ancak, bu hedefe ulaşmak için uzaya 3.000’den fazla uydu gönderilmesi gerekmektedir. Şu anda ise şirket sadece birkaç düzine uydu üretmiştir.

Karşılaştırıldığında, SpaceX’in Starlink projesi halihazırda yörüngede 7.000’in üzerinde uyduya sahiptir. Bu büyük fark, Amazon’un ne kadar geride kaldığını açıkça ortaya koymaktadır. Üstelik Kuiper uydularının ilk üretim süreci de geçen yılın sonlarına kadar başlayamadı, bu da üretim hattının hızla ölçeklenmesini engelledi.

Fırlatma Hedefleri Zorluyor


Amazon, bu yılın başlarında Kuiper için beta testlerine başlamış olsa da, kapsamlı kullanıcı testlerinden hala uzaktır. Nisan ayında planlanan ilk büyük fırlatma görevi olan 27 uyduluk fırlatma operasyonu da 8 Nisan’dan 28 Nisan’a ertelendi. Bu görev, Boeing ve Lockheed Martin ortak girişimi olan United Launch Alliance (ULA) tarafından gerçekleştirilecektir.

Bu arada firmanın bir hükümet sözleşmesi imzaladığı, bu anlaşmaya göre gelecek yaza kadar 1.600 uyduyu yörüngeye taşıma yükümlülüğü olduğunu da belirtelim. Ancak mevcut üretim hızıyla bu hedefe ulaşmak pek olası görünmemektedir. Şirketin bu nedenle FCC’den süre uzatımı talep etmesi beklenmektedir.

Amazon, bu yıl boyunca Arianespace, Blue Origin ve SpaceX gibi farklı şirketlerle bir dizi fırlatma gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Ancak hangi aşamada ne kadar uydu fırlatılacağı ve bu görevlerin zamanlaması bu noktada belirsizdir.

Related Posts

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

ÖTV’siz araç nasıl alınır? İşte tüm detaylar

ÖTV muafiyetli araç almak isteyenlerin kafasındaki soruları yanıtlayacak detaylar belli oldu.

ChatGPT, satrançta Atari’ye yenildi!

OpenAI’nin en yeni modeli olan ChatGPT-4o, Atari Chess karşısında adeta “yerle bir” oldu.

Türk Bilim İnsanlarından kanser tedavisinde “kuantum” hamlesi

Türk Bilim İnsanlarından kanser tedavisinde “kuantum” hamlesi

iOS 26 geliyor: İşletim sistemine dair konuşulan tüm yenilikler

Apple’ın yarın duyurusuna imza atacağı yeni iOS sürümü ile ilgili yapılması beklenen tüm yeniliklere yakından bakıyoruz.