Sanayide korkutan veriler: Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşundan 156’sı zarar etti

İstanbul Sanayi Odası Açıkladı: Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Belli Oldu!

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu açıkladı. Yapılan araştırmaya göre, bu şirketlerin üretimden satışları 2024 yılında bir önceki yıla göre %36,3 artarak 8,7 trilyon liraya ulaştı. Ancak, faaliyet kârında %31,6’lık bir düşüş yaşandı ve 641 milyar liraya geriledi.

Şirketlerin istihdamı %2,6 arttı ve çalışanlara ödenen toplam maaş ve ücretler %90,9 yükselerek 813 milyar lirayı aştı. Halka açık şirket sayısı ise 88 adetle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Faaliyet kârı oranındaki gerileme dikkat çekiciydi. Faaliyet kârı oranı %12,5’ten %6,2’ye düştü. Zarar eden şirketlerin sayısı ise önceki yıla göre artarak 156’ya yükseldi. İSO 500 şirketlerinin vergi öncesi kârı (FAVÖK) ise %58,5 azalarak 267 milyar lira olarak gerçekleşti.

İhracat tarafında ise artış sınırlı kaldı; İSO 500 şirketlerinin ihracatı %1,5 artarak 96,6 milyar dolara yükseldi. Yurt içi üretici enflasyonu %41,1 seviyesinde gerçekleşirken, üretimden satış artışı bu oranın altında kaldı.

Yüksek teknoloji yoğunluklu sanayi payı %7,4’e yükselirken, orta ve düşük teknoloji yoğunluklu sektörlerde düşüş yaşandı. AR-GE harcamaları ise %98,4 artışla 60,7 milyar liraya ulaştı.

Anadolu’daki sanayi gelişimi devam ederken, İstanbul İSO 500 listesinde 144 firma ile ilk sırayı alırken, Ankara ve Kocaeli sırasıyla 44 ve 39 firma ile takip etti.

Related Posts

Büyükelçi Barrack’ın açıklamaları sadece diplomatik şirinlik mi?

Amerika’nın Türkiye Büyükelçisi Tom Barrack’ın sosyal medya hesabından paylaştığı ‘Batı tipi nedamet’ ile ‘verdiği sözler’ ilgi çekiciydi. Herkes üzerine atladı. Biz de ucundan tutalım bakalım… Şöyle… “Batı, bir asır önce haritalar, manda yönetimleri, çizilmiş sınırlar ve yabancı yönetimler dayattı. Sykes-Picot, Suriye’yi ve daha geniş bir bölgeyi barış için değil emperyal kazanç için böldü. Bu hata nesillere mâl oldu. Bunu bir daha yapmayacağız. Batı müdehalesi dönemi sona ermiştir. Gelecek, bölgesel

Borsa güne yatay başladı (28 Mayıs 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,41 değer kaybederek 9.213,58 puandan tamamladı Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2,86 puan ve yüzde 0,03 azalışla 9.210,72 puana indi. Bankacılık …

Mehmet Şimşek sona yaklaştı: Yüksek maaş alanlara cezayı kesecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, berberler ve fırıncılarla başlattığı vergi kaçağını önleme harekatını estetik merkezlerine kadar taşımış bakanlık uyarmadan doğru beyanı yapana ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalanmanın yolunu açmıştı. Vergi …

Ekonomist Murat Muratoğlu Türkiye’nin yakın gelecekte karşılaşacağı en büyük ekonomik sorunu açıkladı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan dönüşü gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi. Erdoğan’a reel sektörün içerisinde bulunduğu zorluğa ilişkin şu soru yöneltildi: “Reel sektörün özellikle krediye erişimi ve maliyetle …

Ayakkabı sektöründe hareketlilik için “markalaşma” ve “yerli üretim” tavsiyesi

AYSAD Başkanı Sait Salıcı, Türkiye’de markalaşma ve yerli üretime önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Yani yerli, kendi markalarımızı değerli kılarsak eski rakamlara (ihracat rakamları) mutlaka ulaşırız. Yerli ile yere basmamız gerekiyor.” dedi.

Deri konfeksiyon sektörü katma değerli üretimle ihracatı artırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Güven Karaca, deri konfeksiyon sektörünün katma değerli üretim potansiyeli ile ihracatını yılın ilk 4 ayında yüzde 44 artırdığını söyledi.