100 milyon yıllık fosil amberde hapsolmuşlar…

Ateşböceklerinin 100 Milyon Yıllık Fosili Keşfedildi: Flammarionella hehaikuni

Çin Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar, son yapılan çalışmalar neticesinde ateşböceklerinin 100 milyon yıllık fosilini keşfettiler. Bu fosil, bilim dünyasında daha önce bilinmeyen bir cins ve türe ait olduğu belirlendi ve Flammarionella hehaikuni adı verildi. Bu antik tür, hem dış görünüşü hem de biyolüminesans yeteneği ile dikkat çekiyor.

Araştırmacılar, fosilde günümüz ateşböceklerine benzeyen ışık yayan bir organın varlığını keşfettiler. Bu durum, biyolüminesans yeteneğinin tarih öncesine, yani Mesozoik Çağ’a kadar uzandığını gösteriyor.

Flammarionella hehaikuni’nin karın ucundaki ışık organı, günümüz lucioline ateşböceklerinin yapısına oldukça benziyor. Bu benzerlik, milyonlarca yıl boyunca biyolüminesans yeteneğinin neredeyse hiç değişmediğini gösteriyor.

Ateşböceklerinde keşfedilen oval biçimli duyusal alıcılar da bilim insanlarının dikkatini çekti. Bu özellik, böceğin koku alma duyusunun gelişmiş olabileceğini gösteriyor.

Önceki ateşböceği fosilleri genelde Mezozoik Dönem’e aittir ancak Flammarionella hehaikuni’nin bulunduğu dönem 145 ila 65 milyon yıl öncesine tarihlenmektedir. Bu da ateşböceklerinin evrimsel geçmişi hakkında yeni ve önemli bir kanıt sunmaktadır.

Araştırmacılar, ışık yayan ateşböceklerinin Mesozoik döneminin sonlarında bile etkileyici ışık gösterileri yaptığını tespit etti. Fosil kayıtlarının artması, biyolüminesansın evrimi hakkında daha fazla ipucu veriyor.

Related Posts

Xiaomi Open Headphones Pro modelini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıtmıştı. Bunlardan biri de Open Headphones Pro oluyor.

Fiyat-performans lideri belli oldu: 2025’in en iyi iPhone’u açıklandı!

Güçlü kamerası, uzun pil ömrü ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle dikkat çeken cihaz, uzmanlar tarafından “2025’in fiyat-kalite oranı en iyi iPhone’u” ilan edildi.

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

ÖTV’siz araç nasıl alınır? İşte tüm detaylar

ÖTV muafiyetli araç almak isteyenlerin kafasındaki soruları yanıtlayacak detaylar belli oldu.

ChatGPT, satrançta Atari’ye yenildi!

OpenAI’nin en yeni modeli olan ChatGPT-4o, Atari Chess karşısında adeta “yerle bir” oldu.